Чому важлива профілактика захворювань і дбайливе ставлення до свого здоров’я учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи

Дата: 25.04.2024 09:00
Кількість переглядів: 32

Фото без опису

Чому важлива профілактика захворювань і дбайливе ставлення до свого здоров’я учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи

   Минуло 38 років від дня Чорнобильської катастрофи, але її наслідки й дотепер впливають на здоров’я всієї нації. Нині продовжує зберігатися підвищений рівень онкологічних та серцево-судинних захворювань. Медичні наслідки аварії проявилися у вигляді прямої дії радіації і впливу стресу на здоров’я людей.
   Сьогодні особливо велика кількість хворих на лейкемію, рак щитовидної залози, молочної залози, серцево-судинні і цереброваскулярні захворювання. Крім того, з роками підвищився рівень смертності як серед ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, так і осіб, котрі зазнали радіаційного впливу. І разом із тим погіршується демографічна ситуація.
   У постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС упродовж попередніх років розвивалися три так звані «ранні раки», які прогресують від 2-5 до 30 років після опромінення, — рак щитоподібної залози, лейкемія, рак молочної залози. А через 40 років можуть виникати інші форми раків. Кожне захворювання після дії радіації має свою черговість. Усе залежить від дози опромінення. Якщо людина отримала велику дозу, в неї може розвинутись гостра променева хвороба, якщо меншу — протягом 3-5 років може виникнути порушення імунітету, кровотворення і згодом настає час онкологічних захворювань. Так, наприклад, лейкемія розвивається від 2 до 40 років після опромінення.
   В результаті щорічних досліджень різних науковців було встановлено, що стан здоров’я потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС значно погіршився на фоні погіршення загального стану здоров’я населення, особливо із зростанням стресових ситуацій  на фоні воєнних дій в Україні. З кожним роком частота онкологічних захворювань збільшується, виявляються нові види онкології.
   На жаль, наслідки аварії Чорнобильської АЕС не закінчилися. І для того, щоб стан здоров’я не погіршувався, а існуючі хвороби не прогресували, дуже важливо систематично проходити обстеження, реагувати на найменші симптоми болю чи дискомфорту. Навіть якщо хворобу вчасно не виявлено, можна проводити ефективне лікування.
   В умовах сучасної медицини онкологічні та серцево-судинні захворювання — не вирок. Вони виліковні при вчасній діагностиці. Проходьте профілактичний огляд, здійснюйте профілактику інфекційних  хвороб. Разом з тим потрібно відмовитися від шкідливих звичок, регулярно займатися фізичною активністю, підтримувати нормальну вагу тіла, правильно харчуватися, віддаючи перевагу корисній їжі.
   Робіть профілактику захворювань і дбайливо ставтеся до свого здоров’я постійно!

Відділ у справах сім`ї, дітей та молоді, соціального захисту населення Деснянської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь