Деснянська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Чим небезпечна дифтерія?

Дата: 08.01.2024 16:20
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

   За даними  Центру Громадського Здоров’я (ЦГЗ) України у грудні 2023 року був зафіксований 1 смертельний випадок від дифтерії у Київській області.
   Дифтерія - це інфекційне захворювання, що викликається бактерією, яка має назву «дифтерійна паличка». Ця бактерія здатна виробляти потужний та вкрай небезпечний для життя і здоров’я людини токсин, який руйнує здорові  тканини організму людини і приводить до ускладнень, що у більшості випадків є причиною смерті. Без лікування ,як правило шанси 50 на 50.
   Як можна заразитись?  Від хворої людини або носія збудника. Дифтерія передається повітряно-краплинним шляхом, тобто через кашель, чхання, під час дихання, спілкування, або через предмети побуту (посуд, іграшки, та будь-які речі, яких торкався хворий або носій).
   Які симптоми захворювання? Початок дифтерії може бути дуже схожим на звичайну респіраторну інфекцію (застуду). Найпоширеніші симптоми: біль у горлі, підвищення температури тіла, озноб, осиплість голосу, збільшення підщелепних, шийних лімфатичних вузлів, утруднене дихання, ковтання, можливий набряк шиї. Специфічним симптомом дифтерії є поява плівок сірого кольору, частіше всього на слизовій оболонці глотки та мигдаликів.
   Як можна захиститись? Єдиний дієвий спосіб захисту - це вакцинація. Причому вакцинуватись потрібно не тільки дітям (згідно Календаря профілактичних щеплень) але і дорослим, починаючи із 26 років кожні 10 років для підтримки імунітету проти цієї небезпечної хвороби. 
   Для профілактики дифтерії використовують комплексні вакцини, які є безпечними та дієвими для дітей і дорослих. Вакцинація безкоштовна. Щоб зробити щеплення або перевірити свій вакцинальний статус, зверніться до вашого сімейного лікаря.
   Ще одним засобом профілактики є дотримання правил особистої гігієни, мити руки, провітрювати приміщення, уникати великої скупченості людей.
   Бережіть себе та будьте здорові.

КНП “Деснянський ЦПМСД”
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь