Звертаємо увагу платників на обов’язкові реквізити при заповненні платіжних інструкцій

Дата: 29.11.2023 16:20
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

Звертаємо увагу платників на обов’язкові реквізити при заповненні платіжних інструкцій!

   Головне управління ДПС у Чернігівській області звертає увагу платників податків на особливості заповнення платіжних інструкцій на сплату податків, зборів, платежів та єдиного внеску починаючи з 01.12.2023 року.
   Юридичні особи, фізичні особи-підприємці та громадяни при здійсненні сплати податкових платежів та єдиного внеску заповнюють у платіжній інструкції всі обов’язкові реквізити, які визначені Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 №163 (далі по тексту – Інструкція 163), та Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 №148 (далі по тексту – Порядок 148).
   Зокрема, акцентуємо увагу на особливостях заповнення реквізитів: «Призначення платежу», «Код платника» та «Код фактичного платника».
   Реквізити «Код платника» та «Код фактичного платника» платіжної інструкції повинні заповнюватись відповідно до вимог пунктів 37, 40 розділу ІІ Інструкції 163. У зв’язку з тим, що згідно з Інструкцією 163 обов’язкові реквізити платіжної інструкції вже містять реквізити «Код платника» та «Код фактичного платника», то Порядком 148 не передбачено заповнення у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції вищезазначених відомостей.  
   Для коректної ідентифікації платників податків та зборів передбачено наступне:
під час сплати податків і зборів платником через касу та/або термінали самообслуговування надавач платіжних послуг під час формування повинен зазначити інформацію саме про платника податків у блоці реквізитів «Фактичний платник»;
під час сплати податків і зборів юридичною особою за свої дочірні підрозділи під час формування у блоці реквізитів «Фактичний платник» повинна зазначатись інформація про дочірню компанію як платника податків.
   Разом з цим наголошуємо, що ведення обліку нарахованих та сплачених податків, зборів та єдиного внеску в органах ДПС здійснюється за податковим номером – кодом ЄДРПОУ для юридичних осіб та реєстраційним номером облікової картки платника податків (далі – РНОКПП) для фізичних осіб (номером паспорта для осіб, що відмовились від отримання РНОКПП), тому з метою коректного відображення сплачених сум у інтегрованих картках, уникнення неправомірного податкового боргу, пені та штрафних санкцій, просимо Вас уважно заповнювати платіжні документи та контролювати їх заповнення операторами відділень банків та Укрпошти.
   Інформацію про стан розрахунків з бюджетом платники податків та єдиного внеску мають можливість відслідковувати у Електронному кабінеті. У разі необхідності отримання відповідної довідки платник направляє запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та фондами соціального та пенсійного забезпечення за даними органів ДПС форми «F/J13002» через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини електронного кабінету. Відповідь на Запит платнику надсилається через електронний кабінет (автоматично) у вигляді витягу з інформаційної системи органів ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та фондами соціального та пенсійного забезпечення за формою «F/J14002».
 
Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь