Національна поліція України посилює заходи протидії домашньому насильству

Дата: 02.11.2023 17:01
Кількість переглядів: 192

Фото без опису

Національна поліція України посилює заходи протидії домашньому насильству

   Властивість такого правопорушення, як домашнє насильство – це швидка ескалація. Домашнє насильство часто стає першою сходинкою до тяжких тілесних ушкоджень, а іноді навіть і вбивства. І це злочини, що вчиняються близькими людьми, в той час, коли зазвичай громадяни більше бояться незнайомців на темній вулиці.
Публічне обговорення цієї соціальної проблеми, зниження толерантності до такого виду злочинів, демонстрація фактів протидії домашньому насильству – є необхідною профілактикою.
   Повномасштабна війна загострила проблему, моральна і фізична травматизація поглиблює рівень стресу, а шкідливі звички не знімають напругу, а лише сприяють проявам агресії. Саме тому Національна поліція України посилює заходи протидії домашньому насильству та взаємодію у цьому напрямку з громадським сектором.
Трохи статистики: поліцейськими за кожним другим повідомленням про домашнє насильство складені адмінпротоколи, а термінові заборонні приписи винесені майже в третині випадків.
В територіальних підрозділах поліції створено 54 штатні сектори протидії домашньому насильству, у яких функціонує 62 мобільні групи реагування, 10 з яких сформовано цього року.
Загалом же на профобліках в Нацполіції перебуває понад 100 тисяч домашніх кривдників.
   І в цьому контексті особливу увагу необхідно приділяти саме дітям, для яких травматичним досвідом є навіть присутність при проявах домашнього насильства в родині.
Міністерством внутрішніх справ при взаємодії з Нацполіцією та спільно з депутатським корпусом парламенту напрацьовані необхідні зміни до законів, які передбачають:
- що діти, які стали свідками домашнього насильства, вважаються потерпілими, незалежно від того, чи їм було заподіяно шкоду;
- строк адміністративного затримання має тривати до моменту доставлення кривдника до суду для прийняття законного рішення;
- аби у триденний термін після винесення рішення особа, що вчинила домашнє насильство, була обовʼязково направлена на проходження відповідної соціальної програми (адже просто притягнення до відповідальності не вирішує проблему корекції поведінки кривдника);
- щоб визначити термін на розгляд судом справи про домашнє насильство – у триденний термін, та інші зміни.
   Крім того, пропонується запровадити електроні засоби контролю (так звані електронні браслети) для тих насильників, кому оформлений терміновий заборонний припис, аби убезпечити наближення кривдника до його жертв.
   Правоохоронці, державний та громадський сектор у тісній взаємодії працюють над тим, аби забезпечити безпечний простір для кожного громадянина від внутрішніх небезпек.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь