Нові механізми врегулювання податкового боргу

Дата: 23.12.2020 16:04
Кількість переглядів: 404

Головне управління ДПС у Чернігівській області повідомляє про те, що 10.12.2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до  Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 №1072-ІХ. (далі Закон 1072) Прийняті цим Законом зміни спрямовані на підтримку платників податків, які зазнають суттєвих втрат внаслідок встановлених Урядом обмежувальних проти епідеміологічних заходів, зокрема і в частині врегулювання податкового боргу платників податків та заборгованості з єдиного внеску.

Зокрема Законом 1072 збільшено поріг суми податкового боргу, до якої не застосовуються заходи стягнення до 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3060 грн. Тобто, до зазначеної суми податкового боргу територіальні органи ДПС не будуть формувати та направляти платникам податкові вимоги та не будуть застосовувати заходи стягнення, передбачені Податковим кодексом. Майно боржників не буде передаватись у податкову заставу, якщо загальна сума податкового боргу не буде перевищувати 3060грн.

Також цим законом доповнено підрозділ 10 розділу 20 Перехідних положень Податкового кодексу України (далі - Кодекс) новими пунктами, якими передбачено декілька механізмів врегулювання податкового боргу, залежно від його суми та категорії платників податків, а саме:

1. Списання податкового боргу (у тому числі штрафних санкцій та пені) платника податків, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами  не перевищує 3060 грн,  що за даними інформаційно-телекомунікаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (далі – ІТС ЦОВВ), обліковувався станом на 1 листопада 2020 року та залишився несплаченим/непогашеним станом на дату списання такого боргу.

Під дію цієї норми підпадають всі категорії платників, крім осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства та осіб, які мають податковий борг з  митних платежів (пункт 24 підрозділу 10 розділу 20 Кодексу).

Таке списання здійснюється без заяви платника контролюючим органом одноразово.

 

2. Відстрочення податкового боргу, для платників податків фізичних осіб в тому числі самозайнятим особам (пункт 12 підрозділу 10 розділу 20 Кодексу);

Таке відстрочення надається зазначеним платникам податків, що станом на 1 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розтроченням/відстроченням) у сумі, що не перевищує 6800,0 грн. та на строк до 29 грудня 2020 року,  за заявою довільної форми, поданою до контролюючого органу за місцем обліку платника.

Відстрочення надається без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

У разі погашення повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного строку (29 грудня 2021 року ) штрафні санкції і пеня, передбачені Кодексом, на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються, а застосовані (нараховані) коригуються до нульових показників.

У разі непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання визначеного строку, а також у разі її погашення після 29 грудня 2021 року, штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, нараховуються у загальному порядку згідно з вимогами Кодексу.

 

3. Прощення фінансових санкцій за умови прискореної сплати основної суми податкового боргу платникам податків фізичним і юридичним особам окремих категорій (пункт 23 підрозділу 10 розділу 20 Кодексу);

У разі погашення у повному обсязі грошовими коштами платниками податків протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом 1072 України  суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов'язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Положення цього пункту не застосовується щодо:

великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу;

осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

осіб, щодо яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

банків, на які поширюються норми Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб";

осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв'язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню, а нараховані підлягають коригуванню до нульових показників.

     Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь