Все про повірку лічильників газу

Дата: 10.09.2020 15:56
Кількість переглядів: 355

Що таке періодична повірка, хто її проводить та за чий рахунок – на питання відповідають головний метролог ДП «Чернігівстандартметрологія» Наталія Ілларіонова та начальник лабораторії з повірки лічильників АТ «Чернігівгаз» Олександр Лебідь.

 

Що таке повірка засобу вимірювальної техніки та на підставі якого документу вона виконується?

Повірка – це перевірка точності роботи лічильника у порівнянні з відкаліброваним еталонним лічильником в різних режимах. Відповідно до чинного законодавства, споживачі зобов’язані періодично віддавати свої лічильники газу на повірку. Вона проводиться через встановлений проміжок часу (міжповірочний інтервал), згідно із Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та Кодексом газорозподільних систем.

Яка організація проводить повірку лічильників? За чий рахунок вона відбувається?

Демонтаж та транспортування приладів обліку до лабораторії проводять працівники АТ «Чернігівгаз», а саму повірку - персонал ДП «Чернігівстандартметрологія» згідно з Порядком проведення повірки законодавчо регульованих ЗВТ. Лише це підприємство уповноважене Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України здійснювати повірки. Планова повірка побутових лічильників абонентів АТ «Чернігівгаз» проводиться за рахунок тарифних коштів, які споживачі сплачують за розподіл газу.

З якою періодичністю проводиться повірка побутових лічильників газу?

Періодичність повірки та  Міжповірочні інтервали регулює наказ Мінекономрозвітку  № 1747 від 13.10.2016 р.). 

В залежності від класу точності лічильника, від дати виробництва його потрібно повіряти раз на 5 або 8 років. Прилади обліку, виготовлені до 2016 року, повіряються раз на 5 років, а ті, що після – раз на 8.

Графік проведення повірок для  побутових споживачів встановлюється Оператором ГРМ  згідно з міжповірочними інтервалами. 

Що робити, якщо за результатами періодичної повірки лічильник визнано непридатними до подальшої експлуатації?

Якщо за результатами повірки лічильник газу було визнано непридатними, то споживачеві потрібно звернутись з письмовою заявою про заміну лічильника газу за рахунок оператора ГРМ до Центру обслуговування клієнтів, та надати довідку про непридатність ЗВТ. У 2020 році  «Чернігівгаз» замінив 6895  таких лічильників.

Що буде, якщо споживач не віддасть свій лічильник на періодичну повірку?

Обсяги спожитого газу йому розраховуватимуть  не за показниками лічильника, а за граничними нормами споживання

Які можуть бути причини для позачергової повірки та хто оплачує її проведення?

Позачергова повірка – це встановлення придатності лічильників газу до застосування під час міжповірочного інтервалу. Проводиться за потреби заявника пересвідчитися у придатності засобів вимірювальної техніки до застосування, або у разі пошкодження відбитка повірочного тавра, а якщо таке тавро не передбачено - у разі втрати свідоцтва про повірку.

Витрати, пов‘язані з проведенням позачергової повірки, згідно з Кодексом ГРМ, мають бути компенсовані їх ініціаторомЯкщо ж позачергова повірка дійсно виявить несправність, то замінить лічильник АТ «Чернігівгаз» безкоштовно -  за письмовою заявою споживача. 

Як виявляються несанкціоновані втручання в роботу лічильників газу?

Зазвичай, ознаки несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу виявляються представниками АТ «Чернігівгаз» під час контрольного огляду або під час демонтажу лічильника газу на повірку. В такому випадку представник оператора, згідно кодексу ГРМ, складає акт про порушення, протокол щодо направлення лічильника/пломб на експертизу . В разі підтвердження  несанкціонованого втручання абонента в роботу газового лічильника Комісія встановлює суму збитків та розраховує об’єм газу, який міг бути використаний за період такого втручання. Згідно з Кодексом ГРМ, розрахунок проводиться за граничними об’ємами споживання природного газу населенням з урахуванням усіх газових приладів споживача. Також порушник має сплатити витрати, пов’язані з демонтажем і транспортуванням лічильника, експертизою та ремонтом чи встановленням нового лічильника замість пошкодженого. Станом на 01.09.2020 року фахівцями лабораторії з повірки лічильників газу було проведено 477 експертиз, у 49 випадках підтвердилися факти несанкціонованого втручання.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь