Хто відповідальний за безпеку при користуванні газом

Дата: 25.06.2020 15:03
Кількість переглядів: 263

За півроку машини аварійно-диспетчерської служби «Чернігівгазу» проїхали 202 тисячі кілометрів і витратили 22 тисячі літрів пального. Про це розповів головний інженер Чернігівського відділення АТ «Чернігівгаз» Олександр Семенець. З початку року служба 104 «Чернігівгазу» виконала майже 7 тисяч заявок від споживачів, близько половини з яких  - це запах газу на кухні та біля будинку.

Витоки аварійники усувають безкоштовно, адже служба 104 фінансується з тарифу на розподіл газу, а от за подальший ремонт відповідальний вже господар будинку. Так передбачає Кодекс ГРС, а зобов’язання сторін (споживача та оператора ГРМ, тобто «Чернігівгазу») з експлуатації мереж прописані в акті розмежування балансової належності. У приватному будинку споживач відповідальний за  систему всередині самого будинку і частину мережі, яка підходить до оселі ззовні від загальної труби, що прокладена вулицею.  Межа балансової належності позначена на схемі, яка є в актах розмежування.

У багатоповерхівках, згідно з Законом про житлово-комунальні послуги, за систему в квартирах відповідальні їхні власники, за решту газової мережі ( як, власне, і за всі інші внутрішньобудинкові мережі) – балансоутримувачі, тобто комунальні підприємства (ЖЕКи) чи ОСББ. Вони мають укладати договори про обслуговування внутрішньобудинкових мереж.  Попри законодавчі колізії, які досі до кінця не врегульовані, це обслуговування має проводитись регулярно, адже від нього залежить безпека сотень людей: для будинків з газовими плитами 1 раз на 3 роки, з котлами та колонками – раз на рік. Начальник відділу технічного обслуговування АТ «Чернігівгаз» Віталій Ленько каже  - нині угоди на обслуговування уклали всі ЖЕКи Чернігова і більшість голів ОСББ, частина з яких раніше противилася такому порядку, визначеному законом. Укладати угоди на обслуговування вони можуть не лише з «Чернігівгазом», а й з іншими фірмами, які мають дозволи на виконання робіт, пов’язаних з газом. Головне – в жодному випадку не втручатись у газову систему і не проводити будь-які роботи в ній самостійно!

Газовики нагадують правила користування газом:

  • перевіряйте тягу;
  • спочатку підпалюйте сірник, а вже потім відкривайте подачу газу;
  • тримайте вікно в режимі провітрювання;
  • не залишайте без нагляду ввімкнену конфорку;
  • не навантажуйте газові труби, не вішайте на них ганчірки, не стукайте по них;
  • стежте, щоб закипаюча рідина — вода, молоко, суп – не залила газ. Якщо це все-таки трапилось, спочатку перекрийте газ, а потім уже витирайте плиту;
  • після користування газом перекривайте крани на приладах;
  • вчасно проводьте перевірку газового обладнання: для котлів та водонагрівачів - раз на рік, для газових плит - раз на три роки.

? Якщо ви відчули запах газу:

  1. не використовуйте сірники, запальнички та інші джерела відкритого вогню;
  2. не вмикайте світло і будь-які електроприлади;
  3. перекрийте вентилі на газових приладах і крани подачі газу перед ними;
  4. відкрийте вікна і вийдіть з приміщення;
  5. викличте аварійну службу газу за номером 104.

 

 

 

 

   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь