Щодо підвищення рівня виплати заробітної плати та легалізації найманої праці

Дата: 20.03.2019 12:28
Кількість переглядів: 319

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області повідомили як контролюються питання виплати заробітної плати не нижче встановленого законодавством рівня. 

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» встановлено у 2019 році мінімальну заробітну плату з 1 січня: у місячному розмірі - 4173 гривні; у погодинному розмірі - 25,13 гривні.

Проте, згідно останніх звітних даних (за січень 2019 року) 3783 суб’єктів господарювання нараховували штатним працівникам середню заробітну плату нижче законодавчо встановленого рівня (4173 грн.), 2397 - на рівні законодавчо встановленого.

Разом з тим, середня місячна заробітна плата по Чернігівській області в січні 2019 року склала - 7184 грн.

ГУ ДФС у Чернігівській області звертає увагу всіх роботодавців, що мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

Також, необхідно зазначити, що відповідно до ст. 24 Кодексу законів про працю України роботодавцям заборонено допускати працівника до роботи без укладення трудового договору та повідомлення про це органів Державної фіскальної служби.

На даний час, привертає увагу діяльність 899-ти суб’єктів господарювання, які використовують працю 1-ї найманої особи та нараховують заробітну плату менше законодавчо встановленого рівня.

Нагадуємо, що згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю України юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків.

У разі наявності та/або отримання контролюючим органом в установленому законодавством порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету, контролюючий орган має право на проведення перевірки суб’єкта господарювання щодо дотримання роботодавцем законодавства в частині укладання трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) (ст. 75 Податкового кодексу України).

Враховуючи зазначене вище, ГУ ДФС у Чернігівській області рекомендує роботодавцям вжити невідкладних заходів щодо підвищення розміру середньомісячної розрахункової заробітної плати вище законодавчо встановленого мінімального рівня та закликає всіх роботодавців дотримуватись вимог трудового та податкового законодавства.

Сектор комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь