Доступна позашкільна освіта – предмет особливої турботи Деснянської ОТГ

Дата: 16.10.2018 08:47
Кількість переглядів: 1136

Наприкінці вересня Міністерство освіти і науки України направило головам обласних державних адміністрацій лист про підтримку та фінансування закладів позашкільної освіти в умовах децентралізації. За інформацією профільного відомства упродовж 2017-2018 навчального року за рішенням  місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування ліквідовано 4 заклади позашкільної освіти, на невизначений період призупинено роботу 5 закладів, 12 закладів реорганізовано. В Міністерстві стурбовані ситуацією, що склалась із фінансуванням позашкільної освіти, а саме тенденцією до скорочення видатків з місцевих бюджетів на утримання закладів позашкільної освіти.

Проте, маємо й позитивні приклади управлінських рішень. Деснянська ОТГ - перша громада в Чернігівській області, яка відкрила власний заклад позашкільної освіти. У 2018 році майже 2,5 мільйони гривень затверджено в бюджеті Деснянської селищної ради на надання позашкільної освіти.

За рішенням XIII сесії сьомого скликання селищної ради від 30 березня 2017 року в Деснянській об’єднаній територіальній громаді створений позашкільний навчальний заклад -  «Центр творчості дітей та юнацтва», який розпочав свою роботу 1 серпня 2017 року. На момент об’єднання закладу позашкільної освіти в громаді не було. Години гурткової роботи за залишковим принципом надавали Остерський будинок творчості дітей та юнацтва та Остерська дитячо-юнацька спортивна школа. Такий підхід дозволяв охопити позашкільною освітою лише частину дітей селища Десна, у закладах загальної середньої освіти сільської місцевості гуртків майже не було.

«Створення нового закладу в громаді – важливе рішення, - зазначає начальник відділу освіти Раїса Левосюк, - адже позашкільна освіта є невід’ємним складником освітньої системи України. Однією з умов реформи децентралізації є створення рівного доступу до якісної освіти та соціалізація дітей, що проживають у сільській місцевості. Ми вдячні депутатам селищної ради за підтримку. Діти громади мають можливість розвивати свої таланти, здібності, «шукати себе» та опановувати нові уміння та навички. Наразі у Деснянському позашкільному навчальному закладі функціонують 44 гуртки: художньо-естетичного, військово-патріотичного, туристсько-краєзнавчого, фізкультурно-спортивного, науково-технічного, соціально-реабілітаційного напрямків. Станом на 01 жовтня 2018 року в Центрі  – 911 вихованців. 80% дітей, що проживають у сільській місцевості, охоплені позашкільною освітою.

На території Десни вільного приміщення, де міг би розміститись позашкільний заклад, немає. Центр творчості дітей та юнацтва працює в будівлі Деснянського НВК, але і в цьому є свої переваги: максимально використовується матеріальна база та ресурси закладу загальної середньої освіти. До послуг вихованців спортивні зали, кабінети мистецтва, хореографії, обслуговуючої праці, тир, комбінована майстерня, актова зала та медіатека. Має Центр творчості власний комп’ютерний клас, майстерні декоративно-ужиткового мистецтва, кімнату-музей».

«Створення умов для інтелектуального, духовного та фізичного розвитку дітей та молоді – це головні завдання освітньої стратегії Деснянської громади. Внаслідок об’єднання ми отримали повноваження самостійно розподіляти наявні фінансові та матеріальні ресурси з урахуванням обсягу доходів та власних пріоритетів. Деснянський позашкільний заклад повністю фінансується за рахунок коштів місцевого бюджету. На утримання Центру творчості дітей та юнацтва у 2018 році радою затверджено 2 426900 гривень, з них 2 126400 – на оплату праці працівникам закладу. Поступово зміцнюємо й матеріальну база закладу. Протягом 2017 – 2018 років придбані ноутбук, принтер, БФП, оверлок, швейна машина, електрична піч, фотоапарат, музична апаратура тощо. За рахунок коштів місцевого бюджету відремонтовані 2 класи (майстерні декоративно-ужиткового мистецтва) та кімната-музей», - розповідає селищний голова Юрій Осташевський.

Громада підтримує та сприяє участі вихованців позашкільного закладу у конкурсах та фестивалях, спортивних змаганнях. За минулий рік на транспортні послуги витрачено понад 40 000 гривень. Козелець, Чернігів,Ніжин, Київ, Конотоп, Бердянськ – це не повна географія міст, у яких демонстрували свої вокальні, інструментальні, хореографічні та творчі таланти діти громади.

Вихованці та педагоги Деснянського позашкільного закладу вибороли протягом минулого року понад 60 призових місць у Міжнародних, Всеукраїнських та обласних конкурсах, фестивалях.

Доступність до позашкільної освіти дітей, у тому числі дітей з особливими освітніми потребами, - предмет особливої турботи Деснянської ОТГ.

Фото без опису

Відділ освіти Деснянскої селищної ради

 

Фото: Деснянський «Центр творчості дітей та юнацтва»

https://www.facebook.com/DesnaCentrTvorchosti/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь