ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

Дата: 04.05.2018 10:49
Кількість переглядів: 388

Майже 66% усіх нещасних випадків на виробництві стаються в Україні через організаційні причини, усунення яких не потребує матеріальних затрат. Серед працівників у віці від 14 до 30 років цей показник ще вищий і сягає 70,7%. Про це повідомив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

Зазначимо, 28 квітня відзначається Всесвітній день охорони праці, який цього року проходить під гаслом «Захищене і здорове покоління».

Минулого року Фондом зареєстровано 816 (з них 47 смертельно) потерпілих від нещасних випадків на виробництві у віці від 14 до 30 років, які становлять 16,4% від загальної кількості всіх травмованих по Україні. Порівняно з попереднім роком, кількість страхових нещасних випадків серед молодих працівників збільшилась на 6%, з 770 до 816 випадків.

«Рівень травматизму серед працівників до 30 років в Україні високий, тому збільшення уваги до безпеки праці молодого покоління, збереження їхнього життя і здоров’я є одним з наших головних завдань. За статистикою, основними причинами такого травматизму є фізичний та психологічний стан розвитку молодих працівників, відсутність у них досвіду роботи та практичних навичок, погана обізнаність з небезпеками, пов’язаними з виконуваною роботою», – зазначив Євген Баженков.

Серед причин нещасних випадків, що сталися з працівниками у віці від 14 до 30 років, переважають організаційні – 70,7 % (577). Через психофізіологічні причини сталося 16,3% (133) нещасних випадків. Найчастіше травмуються робітники таких професій: гірник очисного забою (31 потерпілий), гірник підземний (30 потерпілих) та електрослюсар підземний (27 потерпілих).

Кількість профзахворювань серед працівників у віці до 30 років у 2017 році в порівнянні з 2016 роком збільшилась з 2 до 5.

За словами директора виконавчої дирекції ФССУ Євгена Баженкова, суттєво знизити кількість травм на виробництві можливо без матеріальних затрат. Зокрема, потрібно посилити технологічну і трудову дисципліну, рівень організації виконання робіт, а також вжити належних заходів щодо підвищення рівня професійної підготовки працівників та їх навчання з питань організації та безпечного виконання робіт, тобто запровадити ефективну систему управління охороною праці.

Зазначимо, загалом у минулому році порівняно з 2016 роком кількість всіх нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, збільшилась на 4,2% (з 4 766 до 4 965). Водночас, кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком зменшилась на 8,8% – з 364 до 332. 

Ситуація з професійними захворюваннями в Україні залишається нестабільною, а їх рівень високим. У порівнянні з 2016 роком кількість професійних захворювань у 2017 році збільшилась на 21,7%, або на 348 випадків (з 1 603 до 1 951).

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь