Рекомедації щодо реалізації овочів та фруктів

Дата: 21.04.2020 14:05
Кількість переглядів: 339

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України інформує щодо питання реалізації фруктів та овочів закладами роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час дії карантинних обмежень.

За даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я на сьогоднішній день у світі відсутні будь-які докази того, що хвороба COVID-19 може передаватися через харчові продукти або пакувальний матеріал . Крім того, немає жодних даних  про передачу вірусу через фрукти та овочі.

      Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі COVID-19, реалізація фруктів  та овочів у закладах роздрібної торгівлі  харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідеміологічних вимог. Такими способами можуть бути:

  1. або реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника

  2. або фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально відведеному приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торговій залі через продавця, за умови:

  • наявності у продавця особистої медичної книжки;

  • використання продавцем індивідуального захисту (маска, рукавички);

  • пакування продавцем фруктів та овочів  в індивідуальну упаковку (наприклад одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);

  • дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;

  • забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торговельній залі;

  1. реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом самообслуговування покупцями в торговельній залі  за умови:

  • забезпечення доступу до місця (зони)  торгівельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски);

  • забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками);

  • забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку ( наприклад одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);

  • забезпечити наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торговельній залі.

Заклади роздрібної  торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термічної обробки перед вживанням.

Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.

 

За інформацією Козелецького районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь